Защо жените се влюбват след секс?

Какво точно се случва в женския мозък по време на оргазъм и кои части от него се активират в зависимост от възбужданата част на тялото, това се питат учените и решили да дадат отговор на въпроса си. Специалистите открили, че в процеса участват до

2011-09-03 12:45:13
Защо жените се влюбват след секс?
Какво точно се случва в женския мозък по време на оргазъм и кои части от него се активират в зависимост от възбужданата част на тялото, това се питат учените и решили да дадат отговор на въпроса си.

Специалистите открили, че в процеса участват до 30 различни части от мозъка, дори и тези, които са свързани с чувствата, радостта, паметта, допира и удовлетворението.

Две минути преди жените да получат оргазъм се активират центровете за възнаграждението, които най-често реагират, когато човек се храни и пие. Малко преди кулминацията се активира сензорния кортекс, който получава съобщения от тялото за допир. Последен реагира хипоталамусът - това е центърът за контрол, който регулира умората, температурата, жаждата и глада.
Сексуалната възбуда притъпява почти на 100% женската нервна система и тя не чувства болка, а само удоволствие. Именно заради това някои хора си падат по по-грубия секс.

Наскоро бе доказано, че сексът кара дамите да се влюбят, докато в същото време представителите на силния пол искат повече. По време на сексуалния акт жените освобождават хормона окситоцин, който е ключов елемент за появата на майчината любов. Той притъпява защитните рефлекси и предизвиква у жените доверие и чувство за съпричастност.

Представителките на нежния пол произвеждат значително повече окситоцин от мъжете, но все още не е ясна причината за това. Именно това може да ги накара да забравят предпазливостта и да се влюбят след секс. Тялото не прави никаква разлика дали връзката е за една нощ или е сериозна.

Представителите на силния пол нямат прилив на окситоцин и по време на оргазъм освобождават допамин - това е хормонът на удоволствието. Към него има вероятност да се появи и пристрастяване и това е причината мъжете да страдат от пристрастяване към секса. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия