Кафето ви ободрява? Всъщност си внушавате ...

Малко са хората, които сутрин нямат нужда от чаша горещо кафе, за да се разсънят. Учени от Великобритания доказаха, че горещата напитка всъщност няма стимулиращ ефект, всичко е въпрос на самовнушение. За да се стигне до този извод било направено п

2011-09-03 12:21:53
Кафето ви ободрява? Всъщност си внушавате ...
Малко са хората, които сутрин нямат нужда от чаша горещо кафе, за да се разсънят. Учени от Великобритания доказаха, че горещата напитка всъщност няма стимулиращ ефект, всичко е въпрос на самовнушение.

За да се стигне до този извод било направено проучване, в което участвали 88 доброволци между 18 и 47-годишна възраст, като всичките пиели поне по две чаши кафе дневно.

Някои от хората получавали кафе с кофеин, като смятали, че то е безкофеиново, а други получавали безкофеиново, смятайки го за кафе с кофеин. Всичките доброволци преминали през различни тестове, които оценявали техните умствени показатели, настроение и време за реакция.

Резултатите показали, че хората, които пили кафе с кофеин, се представят значително по-добре на тестовете, при които трябвало да се определят цветовете, в които са отпечатани думи. Тяхното време за реакция, обаче, не се подобрило.

Хората, които смятали, че пият кафе с кофеин, показали по-добри резултати и на двата теста. Това показва, че кафето няма ободряващ и стимулиращ ефект, всичко е въпрос на самовнушение и вътрешна нагласа. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия