Трябва да почистим боклука около планетата, за да си нямаме проблеми

Около планетата Земя има прекалено много космически боклук и в най-скоро време отломките ще започнат да се удрят, да се разпадат и по тази начин ще увеличат броя си. Експертите предупреждават, че решаването на проблема трябва да започне в най-ско

2011-09-02 13:36:31
Трябва да почистим боклука около планетата, за да си нямаме проблеми
Около планетата Земя има прекалено много космически боклук и в най-скоро време отломките ще започнат да се удрят, да се разпадат и по тази начин ще увеличат броя си.

Експертите предупреждават, че решаването на проблема трябва да започне в най-скоро време, защото след няколко години може да бъде късно. НАСА се нуждае от нов стратегически план за намаляване на опасността, която идва от отломките от ракетите, които са излезли от употреба и другите многобройни парчета, които кръжат около Земята със скорост 28 164 километра в час.

Тези парчета боклуци са опасни за близо 1000 военни, граждански и търговски спътника, които работят около планетата ни. През 2009 година стана първата космическа катастрофа между неработещ вече руски спътник и функциониращ американски, които се удариха на 789 километра над Сибир.

През 2007 година Китай взе решение да разруши един от остарелите си метеорологични спътници в рамките на изпитания на система за противоракетна отбрана.

Проблемът с боклука в Космоса прилича доста на останалите проблеми в околната среда. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия