Заради нарастването на таксите за обучение в университетите, все повече студенти теглят кредити

Тази година в Медицинския университет  в София са приети за платено обучение над 100 младежи. Отначало обявените бройки бяха 90, но напливът на желаещи  принудило ръководството да ги увеличи.  А таксите за платено обучение са над 7

2011-08-31 17:47:55
Заради нарастването на таксите за обучение в университетите, все повече студенти теглят кредити
Тази година в Медицинския университет  в София са приети за платено обучение над 100 младежи. Отначало обявените бройки бяха 90, но напливът на желаещи  принудило ръководството да ги увеличи.  А таксите за платено обучение са над 7000 лева.

Студентите от частните и медицинските университети най-често теглят кредити за своето обучение.   Към такива кредити се ориентират и фармацевтите,  и стоматолозите. Това е така, защото именно за тези специалности таксите за обучение са най-високи.

Банките, които отпускат кредити на студенти  са три. Просветното министерство е подписало договори с банка ‘Алианц’, Райфайзенбанк и Банка ДСК.  Досега от възможността да вземат кредит за своето обучение са се възползвали близо 5000 души.  Лихвата по кредитите е 7 %, а докато учат, студентите не плащат нищо. Кредитът започва да се връща едва шест месеца след последния държавен изпит.

Ако студентът, обаче, прекъсне следването си, сумата става дължима веднага. Заемът се опрощава пък, когато студентите родят или осиновят  две деца.

Ако студент, взел заем, отиде да работи извън страната след завършването си, това не го освобождава от задължението.  Ако все пак банката не може да си прибере  парите, тогава държавата плаща от специално заделените за това средства за гаранция, които тази година са 80 милиона лева.

Важно е да се знае, обаче, че след това  държавата може да заведе  регресивен иск към бившия студент, за да си прибере парите обратно. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия