29 август - Успение на Йоан Кръстител /видео/

Църквата  почита св. Предтеча и Кръстител Господен Йоан като най-велик от пророците, затова му посвещава няколко празника в годината. На 29 август се отбелязва  Успението му. В житието на светеца се разказва, че той бил обезглавен п

2011-08-29 10:40:05
29 август -  Успение на Йоан Кръстител /видео/
Църквата  почита св. Предтеча и Кръстител Господен Йоан като най-велик от пророците, затова му посвещава няколко празника в годината. На 29 август се отбелязва  Успението му.

В житието на светеца се разказва, че той бил обезглавен по желание на царица Саломе. Тя се развела с мъжа си Филип и се омъжила за неговия брат. Според  законите на Мойсей, обаче, такава връзка била забранена и затова Йоан Предтеча строго порицал  царицата. За да му отмъсти,  тя поискала главата му.

Учениците  на Йоан погребали тялото му, но главата му останала в двореца и била прибрана от съпругата на домоуправителя на цар Ирод - Хуза.  Като истинска християнка,  тя погребала главата на св. Йоан на Елеонската планина, откъдето след години император Константин я пренесъл в град Емеса. По-късно тя била пренасяна на още няколко места - в Халкидон, Цариград и Комана.

При разкопките в една от най-големите и най-старите джамии  в света - Омаядската в Дамаск, главата била открита и положена  в параклис в мюсюлманския храм. Части от нея, както и от ръката на Йоан Кръстител бяха открити миналото лято в Созопол и сега реликвата е изложена за поклонение в морския град.   В иконографските изображения на Христовия предтеча, в долния им край, обикновено присъства блюдото  с отсечената  глава, както и дърво със забита в него секира, която символизира Страшния съд.

Вярва се, че в деня на  Успението на Йоан Предтеча,  денят и нощта ‘се отсичат’, т.е. стават равни. ‘Секва се’ и водата в реките, изворите и морето и вече не става за къпане, защото човек може ‘да се пресече’.

Според поверията,  на този ден змии, гущери и други влечуги се прибират в своите зимовища, а сезонните демони, олицетворяващи  природните сили  като юди, самодиви и змейове също се скривали.  

Денят, наречен още ‘Секновение’,   повсеместно се приема като лош, тежък ден. Не бива да се похваща никаква работа, не се тръгва на дълъг път, не се начева нова дейност. Традицията забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, червено грозде, домати и  сливи,  а мъжете не пият червено вино.     
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия