Избягвайте солта, тя ни прави глупави

Прекомерната употреба на сол води до проблеми както със сърцето, така и с мозъка. Възрастните хора, които употребяват голямо количество от тази подправка и в същото време не се движат достатъчно, губят своите умствени възможности доста по-бързо от вр

2011-08-26 00:28:19
Избягвайте солта, тя ни прави глупави
Прекомерната употреба на сол води до проблеми както със сърцето, така и с мозъка. Възрастните хора, които употребяват голямо количество от тази подправка и в същото време не се движат достатъчно, губят своите умствени възможности доста по-бързо от връстниците си, които не посоляват ястията си или го правят съвсем малко. Всеки знае, че солта е вредна, но за пръв път се изследва нейното въздействие върху човешкия мозък.

Учените направили проучване, в което участвали 1260 мъже и жени на възраст между 67 и 84 години. Те проверили тяхното умствено състояние в началото на изследването и в края на всяка текуща година. Резултатите били красноречиви - прекомерната употреба на сол и липсата на движение са опасни за здравето на възрастните хора. Някои от участниците в проучването приемали при пъти повече сол от препоръчителното - 7.7 грама.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия