Мистериозната Мадона от Перперикон

Голям интерес сред историците предизвика Мадоната от Перперикон, за която вече писахме. Тя  беше открита от археолозите преди дни.   Находката е открита в некропол от 4-5 век, който се намира в най-високата част на Перперикон. Над не

2011-08-24 15:46:26
Мистериозната Мадона от Перперикон
Голям интерес сред историците предизвика Мадоната от Перперикон, за която вече писахме. Тя  беше открита от археолозите преди дни.  

Находката е открита в некропол от 4-5 век, който се намира в най-високата част на Перперикон. Над него има ранно християнска базилика от 10-12- век с камери  за погребения.

Младата жена, 16-18 годишна, е погребана заедно с детето си. Най-голям интерес,
обаче, предизвиква позата на жената и бебето, тъй като те повтарят разположението на фигурите в иконите на Богородица с младенеца. Детето е в лявата ръка на майката, точно както са изографисани Божията майка и малкият  Христос.

Археолозите обсъждат дали майката и детето не са починали по време на раждане. Но намерените няколко млечни зъбчета на детето са опровергали тази теория. Според специалистите,  позата може да е опит за  предпазване от някаква болест, по този начин хората са искали да омилостивят Всевишния с обредна молитва.

Срещу светилището и некропола археолозите са открили и склад от 4-5 век. Там са намерени огромни делви, в които са се съхранявали зърно, зехтин и други хранителни продукти. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия