За затлъстяването на западния свят е виновен ген

Учени от шотландския университет в град Абърдийн твърдят, че за затлъстяването, което се наблюдава в западния свят, е виновен специфичен регулаторен ген, оказващ влияние върху невропептида галанин, отговорен както за глада и жаждата, така и за изп

2011-08-21 15:38:25
За затлъстяването на западния свят е виновен ген
Учени от шотландския университет в град Абърдийн твърдят, че за затлъстяването, което се наблюдава в западния свят, е виновен специфичен регулаторен ген, оказващ влияние върху невропептида галанин, отговорен както за глада и жаждата, така и за изпадането в депресивния състояния.

Изследователите открили, че не само липсата на двигателна активност, стресът и забързаният начин на живот са отговорни за наднорменото тегло на огромна част от населението в западните страни. Това, което оказва най-голяма влияние според тях, е начинът на хранене, който пък изглежда е генетично обусловен.

Шотландските учени успели да открият зависимост между наличието на определен регулаторен ген в хората от западния свят и склонността им в по-висока степен да утоляват глада си с мазни храни, а жаждата си – с алкохолни напитки. Именно на този нездравословен начин на хранене се дължало обезпокоителното затлъстяване на западняците.

При хората от източните части на света този регулаторен ген не бил открит. Според учените това е и причината те да не изпитват такова влечение към вредните храни, а да наблягат повече на рибата, плодовете и зеленчуците.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия