Ставаме 7 милиарда души на Земята до края на 2011 г.

До края на годината се очаква Земята да бъде населена от 7 милиарда души. Това става ясно от доклад на Френския институт за демографски изследвания. До 2050 г. се очаква този брой да нарасне с още 2,3 милиарда, а според прогноза на Департамент

2011-08-21 15:12:25
Ставаме 7 милиарда души на Земята до края на 2011 г.
До края на годината се очаква Земята да бъде населена от 7 милиарда души. Това става ясно от доклад на Френския институт за демографски изследвания.

До 2050 г. се очаква този брой да нарасне с още 2,3 милиарда, а според прогноза на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН през 2100 г. населението на планетата ни ще надхвърли 10 милиарда души.

Според Дейвид Блум и Кларънс Джеймс Гембъл - професори по икономика и демография от Харвардския университет, драстичният ръст на човешката популация през последните няколко десетилетия неминуемо ще доведе до безпрецедентен демографски катаклизъм. Във все по-често срещан проблем ще се превърне недостига на храна, чиста питейна вода и жилище.

Очаква се през следващите 40 години 97% от нарастването на населението да е за сметка на увеличаването на и без това високата раждаемост в по-слабо развитите региони на света - предимно в Африка. Прогнозите за развитите страни са, че слабият прираст на населението в тях ще се запази, но възрастната структура ще се влоши още повече. Ще се наблюдава все по-нисък дял на хората в трудоспособна възраст и все по-голям на пенсионерите.

През по-голямата част от човешката история населението на планетата ни е нараствало бавно. През 1800 г. Земята е била обитавана от едва 1 милиард души. Оттогава, за малко повече от две столетия, човешката популация се е увеличила с цели 7 пъти.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия