Детелината - героиня в легенди и предания

Едва ли у нас има поляна без детелини, независимо дали  те са дело на природата или изкуствено създадени. Освен радост за окото, обаче, детелините са героини  в легенди и предания, защото хората открай време вярвали, че  те притежа

2011-08-20 16:43:00
Детелината  - героиня  в легенди и предания
Едва ли у нас има поляна без детелини, независимо дали  те са дело на природата или изкуствено създадени. Освен радост за окото, обаче, детелините са героини  в легенди и предания, защото хората открай време вярвали, че  те притежават магическа сила.
Кой ли от нас не е търсил четирилистна детелина с надеждата, че ще му донесе щастие?
И дали наистина тя може да го стори?

Още Авицена е използвал сок от свежа детелина, като средство за бързо заздравяване на рани, а отвара от растението - при бъбречни заболявания. Лечителите в средноазиатските страни със същата отвара лекували простуда и дори малария.  В миналото по нашите географски ширини жените пък вярвали в подмладяващата й сила.  Прабабите ни  събирали преди изгрев роса от детелина, изливали я в малък съд, поставяли вътре три свежи стръкчета и ги оставяли да престоят до залез. А вечерта си миели лицето с водата, сигурни, че ще се заличат бръчките им.

Има поверие, че детелината носи в себе си великата сила на любовта, щастието, красотата и младостта. Хората я изсушавали и я носели винаги със себе си, увита в чиста кърпа, като талисман против беди, лоши очи, магии  и заклинания. Трилистното стръкче лекувало рани, защитавало  от ухапване на скорпион и змия, способно било даже да върне  изгубена любов, ако се носи до сърцето в светлосиня кърпа.

Говори се дори, че пръв ирландският светия Патрик използвал трилистника , за да обясни светото триединство между Бог Отец, Син и Свети Дух. И въпреки, че в богословската литература  няма потвърждение на преданието за светеца, трилистната детелина се възприема    от християните като очевиден символ на Светата троица, а по-рядко срещаната четирилистна детелина се смята за знак на изгубения рай.

Растението е натоварено с особено значение и в други религии. За брамините, например,
четирилистната детелина е символ на слънчевото колело и на четирите главни културни области около Покрива на света - Индия  на юг, Средиземноморието на  запад, татаромонголските области на север и Китай на изток.  Келтите и други езичници също съзирали в него символ на слънцето.  Вероятно именно затова и до днес се вярва, че който намери четирилистна детелина, ще е благословен.

Растението е едно  от деветте, които се слагат в Еньовденския огън. И докато трилистната и четирилистната детелина са предвестници на сполука, то петлистната вещае нещастие.  Затова, ако ви се случи да видите такава, не я късайте, а просто я оставете да си расте... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия