Кой направи Велики Преслав столица на България?

Според учебниците по история,   дело на  цар Симеон  е  изграждането на новата столица на България -  Велики Преслав. Според  археологическите проучвания напоследък, обаче,  става ясно, че княз Борис I е

2011-08-19 15:56:20
Кой направи Велики Преслав столица на България?
Според учебниците по история,   дело на  цар Симеон  е  изграждането на новата столица на България -  Велики Преслав.

Според  археологическите проучвания напоследък, обаче,  става ясно, че княз Борис I е взел това решение  години преди градът да бъде  обявен за столица. Счита се, че той е започнал организацията по преместването на столицата във Велики Преслав веднага след покръстването на българите през 866 година.  Борис I   започва огромно строителство,  като подготвя бившото военно укрепление за център на създаващата се средновековна българска империя.  Именно той демонтира някои от сградите в стария аул, строи върху тях нови постройки, издига великолепни църкви.

Всъщност, годината 893-а е само датата, когато се извършва официалният акт по преместването на столицата. А Симеон пък продължава строежите с още по-голяма сила.
Счита се, обаче, че най-мощното строителство и благоустройство на столицата /строежи на църкви и ‘парно отопление’ за богатите знатни велможи/,  става по време на 40-годишното мирно управление на сина му Петър. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия