Повече европари в археологията - по-друга България

При разкопки на раннохристиянския некропол на Перперикон, археолозите откриха скелети на майка  с едногодишно дете в скута й.  На подобно погребение учените са се натъквали и в русенското село Нисово.  Според специалистите, това ве

2011-08-19 15:24:50
Повече европари в археологията - по-друга България
При разкопки на раннохристиянския некропол на Перперикон, археолозите откриха скелети на майка  с едногодишно дете в скута й.  На подобно погребение учените са се натъквали и в русенското село Нисово.  Според специалистите, това вероятно е древен  погребален ритуал, с който се цели да се спре  епидемия.

Според археолозите, обаче, най-ценни това лято са намерените на Перперикон  два оловни печата, които локализират Ахридоската  архиепископия в Родопите. Печатите носят името на Константин, епископ на Ахридос.  Все още не е ясно,  обаче, дали резиденцията на архиепископа се е намирала в Перперикон или  в манастира ‘Йоан Предтеча’ в Кърджали.

Археолозите информират, че общината е спечелила европроект за 4 милиона лева. С тези пари ще бъде извършена окончателната социализация на Перперикон. Средствата от други спечелени проекти  пък ще гарантират реставрационните работи през следващите години.

Въобще, с повече европари в археологията, България ще стане  още по-интересна и привлекателна дестинация за туристите.  

. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия