Психологията е хит тази година

Доста  интересно е  кандидат-студентското класиране тази година. Традиционно медицинските и икономическите университети се напълниха от раз. Техническите, обаче,  обявиха допълнителен прием и дори го удължиха само и само да  п

2011-08-19 15:01:03
Психологията е хит тази година
Доста  интересно е  кандидат-студентското класиране тази година. Традиционно медицинските и икономическите университети се напълниха от раз. Техническите, обаче,  обявиха допълнителен прием и дори го удължиха само и само да  попълнят бройките.

В природо-научните специалности  се случва същото. В СУ, например,  за  специалностите физика и химия,  се дава възможност да  кандидатстват младежи, които са държали изпита в други ВУЗ-ове. Дори се обмисля идеята да се обяви допълнителен прием, но след поправителните матури.

Напоследък става практика  българските университети  да си размернят кандидат-студенти, за да спасят приема. Все по-често се дава възможност да се държи изпит в един университет, а след това  с изкараната оценка да се кандидатства другаде.

Винаги е имало наплив в медицинските университети, но тази година рекордът бе бит - във Варна за едно място са се борили 10 души.  Балът на приетите също е много висок.  В софийския Медицински университет пък, за едно място  са се борили петима.

Тази година истински хит е  специалността ‘рехабилитатор’ в медицинския колеж.  В Плевен тя също е най-желаната специалност, следвана от тази за  помощник-фармацевт. В русенския медицински колеж 7 души са  все борили  за място при  специалностите медицински сестри и акушерки.

Тази година  има и друг хит - това е психологията. За първи път от години балът при тази специалност е по-висок от  правото.  Ректорите отчитат, че кандидатите с по-висок бал тази година са избрали да станат психолози, а не юристи. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия