Интернет и киберпрестъпленията

Много пъти сме говорили и писали на киберпрестъпленията. Доколко децата са в безопасност, седейки пред монитора? Сигурни ли са паролите ни?  Как да  опазим сайта си от хакване? Според  началника на сектор "Компютърни престъ

2011-08-18 16:34:45
Интернет и киберпрестъпленията
Много пъти сме говорили и писали на киберпрестъпленията. Доколко децата са в безопасност, седейки пред монитора? Сигурни ли са паролите ни?  Как да  опазим сайта си от хакване?

Според  началника на сектор "Компютърни престъпления" при ГДБОП,  Явор Колев, интернет е глобално пространство. Там оперират всякакви хора. Има чужденци, които работят на наша територия, както и българи, които пък оперират в други страни. Ето защо, тези престъпления се наричат трансгранични.  Десетки потребители от различни страни се договарят в определени форуми да извършват престъпления.  А на такъв тип предизвикателства, трябва да се отговаря адекватно и ефективно.

Наскоро бе създаден филм за  тормоза над децата в нета.  Той беше по истински случай.
Специалистите смятат, че децата, които са го гледали са вече подготвени за това, което  може да им се случи в мрежата и всички, които са имали срещи от този вид, са успели да се измъкнат.

Голям проблем е  напоследък рязкото  падане на възрастовата граница  на децата,  които попадат в полезрението на виртуалните насилници.  Вече деца на по 6-7 години стават жертви.

Преди два месеца е бил задържан педофил   от Пловдив, който си бил направил  профил в сайт за виртуални забавления за деца. Той си бил създал 4 профила и комуникирал с деца на възраст между 7 и 11 години. Някои от тях дори е успял да експлоатира.

Той ги извеждал в скайп и ги карал да правят стриптийз на музика, да се самонараняват, като използват различни предмети, а момичетата карал да си пъхат банани... Карал ги също така те да го наблюдават в  реално време да извършва  актове на сексуално задоволяване.

Задържан е и друг педофил от пловдивско село, който пък бил учител по география. И всичко това - по сигнали на деца и родители.

Тези извратеняци са много опитни и прикрити. Те набират жертвите си в сайтове за детски забавления, напр. jivotno.com. Там децата си правят профили, а забавленията им са да хранят животинки, да създават ферми и др. Педофилите започват на гласуват за фермата на някое от децата и да вдигат рейтинга му. Така печелят доверието на хлапетата, влизат в контакт с тях и после ги карат да излязат в скайп.  Това са сериозно болни хора, които търсят всячески контакт с невръстни деца.

Ето защо, трябва да им се даде отпор, а децата да бъдат подготвени как да реагират в подобни случаи. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия