От Трапезица започва издигането на старата българска столица - Търново

В съзнанието на българина, търновският хълм Трапезица стои на второ място след Царевец. Последните разкопки, обаче, показват, че именно от Трапезица е започнало издигането на старата ни столица - първоначално като византийска крепост от средата н

2011-08-15 16:41:47
От Трапезица започва  издигането на старата българска столица - Търново
В съзнанието на българина, търновският хълм Трапезица стои на второ място след Царевец. Последните разкопки, обаче, показват, че именно от Трапезица е започнало издигането на старата ни столица - първоначално като византийска крепост от средата на 12-ти век.

На недостъпния хълм е изградена мощна крепост, подсилена със здрави зидове и кули.  
Напречни стени са достигали чак до виещата се в подножието река и са защитавали намиращия се там богат квартал, наречен ‘Новия град’. Във вътрешноста се влиза през няколко входа, като намиращият се от север е основен.

Именно там, в известните засега 17 църкви на Трапезица, българските царе избират да съхраняват най-ценните християнски реликви, които се надпреварват да носят в своята столица от всички точки на Балканския полуостров.

Патриарх Евтимий описва пренасянето през 1195 година на мощите на най-известния български  светец Иван Рилски от Средец в Трапезица.  Това се случва по заповед на цар Асен I. По-късно цар Калоян  полага в църквата ‘Свети  Апостоли’ тленните останки на друг  български светец - Гавраил Лесновски.  На същия хълм се пазели и мощите на свети Иларион Мъгленски.

А при разкопките археолозите се натъкват на некропол, чийто находки свидетелстват за лукса, в който са живели българските боляри.




Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия