Къде живеят най-здравите и щастливи хора на света?

Някога питали ли сте се къде по света живеят най-здравите и щастливи хора? Greenplanet.com подреди в класация седемте държави, чиито жители могат да се похвалят с най-крепко здраве и дълголетие. Вижте кои са те: Исландия Поради не особено

2011-08-15 11:24:43
Къде живеят най-здравите и щастливи хора на света?
Някога питали ли сте се къде по света живеят най-здравите и щастливи хора? Greenplanet.com подреди в класация седемте държави, чиито жители могат да се похвалят с най-крепко здраве и дълголетие. Вижте кои са те:

Исландия

Поради не особено големия брой на населението, държавата е една от най-незамърсените в света. Чистият въздух обаче не е единствената причина, поради която исландците са толкова здрави – голяма част от тях обичат и да спортуват. Жителите в страната могат да се похвалят с висока продължителност на живота – 72 години за мъжете и 74 години за жените. Детската смъртност пък е сведена до минимум – едва 0,002%.


Япония

По данни на Световната здравна организация Япония е страната, чиито жители запазват отличното си здраве до най-висока възраст – 74,5 години. Това се дължи основно на добрите им хранителни навици. Японците са най-големите консуматори на риба, соя и зелен чай. Те се хранят бавно и без да преяждат.


Швеция

Правителствената политика за насърчаването на здравословния начин на живот оказва изключително благотворно влияние върху здравето на шведите. Те също така обичат да прекарват голяма част от свободното си време навън сред природата, а красивите горски пейзажи, планините и езерата са най-предпочитаното място за отдих и разходки. Разположението на държавата в Скандинавския регион пък обуславя здравословния хранителен режим, който, както при японци, включва завишената консумация на риба и морски дарове. Вместо да пържат храните си, шведите предпочитат да варят, пекат и задушават ястията си.


Окинава

Въпреки че е една от 47-те префектури на Япония, Окинава заслужава да бъде спомената отделно, тъй като се смята, че именно там хората се хранят най-здравословно – наблягат на пресните плодове и зеленчуци, тофуто и водораслите. Столетниците в региона са около 50 на всеки 100 000 души, което се счита за най-високата стойност в света. В Окинава хората не само живеят дълго, но и се радват на крепко здраве и живот без ежедневен стрес и напрежение.


Нова Зеландия
 
Подобно на Исландия, страната не е гъсто населена, което обуславя и по-ниските нива на замърсяване. Новозеландците обичат заниманията на открито. Те са сред най-големите фенове на туризма, къмпинга и риболова. Разбира се, жителите на Нова Зеландия наблягат и на здравословното хранене. Те консумират значително количество морски дарове, както и плодове и зеленчуци собствено производство.


Сардиния

Сардиния е автономна област на Италия, в която живеят рекорден брой столетници. Традиционно възрастните хора живеят с по-младите членове на семейството си, а не отделно. Голяма част от мъжете се прехранват като овчари и на ден изминават по над 8 км. Разбира се, храната им също е здравословна – пълнозърнести хлябове и тестени изделия, зелен фасул, домати, най-различни плодове, чесън, зехтин, маслини и сирене пекорино, направено изцяло от овче мляко (с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини).


Финландия

Преди около 30 години Финландия бе една от страните с най-висока смъртност от сърдечни заболявания. В резултат на това цялата нация положи усилия, за да насърчава воденето на здравословен начин на живот. Пушачите в страната намаляха значително, а консумацията на плодове и зеленчуци поне два пъти дневно стана почти задължителна.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия