Нарцисите не са добри лидери

Често нарцистично настроените хора се издигат до върха. Това е така, защото останалите смятат, че техните качества като увереност, надмощие, самочувствие и авторитет ги правят най-добрите лидери. Така ли е обаче наистина? Екип от психолози на

2011-08-15 10:28:52
Нарцисите не са добри лидери
Често нарцистично настроените хора се издигат до върха. Това е така, защото останалите смятат, че техните качества като увереност, надмощие, самочувствие и авторитет ги правят най-добрите лидери. Така ли е обаче наистина?

Екип от психолози на Амстердамския университет стигна до заключението, че самовлюбените хора са толкова заслепени от собствения си блясък, че не позволяват на подчинените си да изказват гласно мнението и идеите си. Това пък, от своя страна, се оказва изключително негативно за напредването на работния процес.

За да стигнат до това заключение, учените провели експеримент с участието на 150 души, разделени в 3 групи. Във всяка от групите бил определен и по един лидер на произволен принцип, а задачата била да се избере най-подходящият кандидат за работа. Всички можели да дават мнението си, но накрая лидерът взимал крайното решение.

След това всички участници в експеримента трябвало да оценят ефективността на работата на своя лидер, който пък междувременно бил подложен на индивидуален тест, оценяващ личностните му характеристики и склонността към прекалено завишено самочувствие.

Оказало се, че лидерите с най-голямо его били възприемани като най-добри от подчинените си. Те обаче правели най-лошия избор при наемането на нов служител на работа, тъй като не взимали под внимание чуждото мнение, а се осланяли само и единствено на собствената си преценка. И обратното – лидерите, които демонстрирали по-ниско самочувствие, правели по-добър избор и се вслушвали много повече в съветите на колегите си.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия