98-годишна баба взе черен колан 10-и дан

98-годишната Сенсей Кейко Фукуда от Сан Франциско се превърна в първата жена в света, достигнала до най-високото ниво в джудото – черен колан 10-и дан. Бабата е шестнадесетият човек в света, удостоен с подобна чест. Тя е една от четирите

2011-08-10 12:28:08
98-годишна баба взе черен колан 10-и дан
98-годишната Сенсей Кейко Фукуда от Сан Франциско се превърна в първата жена в света, достигнала до най-високото ниво в джудото – черен колан 10-и дан.

Бабата е шестнадесетият човек в света, удостоен с подобна чест. Тя е една от четирите живи в момента джудисти, достигнали до върха на джудото.

Докато повечето жени на нейната възраст не могат да се придвижват без помощта на бастун, Фукуда преподава бойното изкуство три пъти седмично в Нои Вали, Сан Франциско.

98-годишната жена е живяла в Япония като млада, където е изучавала традиционните изкуства като калиграфия , икебана и чайни церемонии. Тя е последният жив ученик на създателя на джудото Кано Джигоро.

В продължение на целия си живот Фукуда е трябвало да се бори с дискриминацията в японските бойни изкуство. 30 години тя била притежателка на 5-и дан, тъй като на жени не се позволявало да имат по-висока степен в джудото. Правилото отпаднало чак през 1972 година, когато японката била удостоена с 6-и дан от „Кодокан”.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия