61-годишна американка ще преплува разстоянието от Флорида до Куба

61-годишната американка Даяна Найад ще се пробва да преплува разстоянието от Флорида до Куба, при това без да използва специална защитна клетка срещу акули. Възрастната жена, която има солиден опит в плуването на дълги разстояния, възнамерява д

2011-08-08 11:18:00
61-годишна американка ще преплува разстоянието от Флорида до Куба
61-годишната американка Даяна Найад ще се пробва да преплува разстоянието от Флорида до Куба, при това без да използва специална защитна клетка срещу акули.

Възрастната жена, която има солиден опит в плуването на дълги разстояния, възнамерява да измине 166 километра за около 65 часа.

Опитът на Найад да влезе в Книгата с рекордите на Гинес стартира вчера след едногодишни преговори както със САЩ, така и с Куба, които, въпреки липсата на дипломатически отношения помежду си, накрая все пак й разрешили да осъществи начинанието си.

През следващите три дни 61-годишната плувкиня няма да спи и ще има право само на 20-секундни паузи на всеки 45 минути за прием на вода, както и за 2-минутни почивки на всеки час и половина, за да се храни през пластмасова тръба.

През цялото време Найад ще бъде придружавана от екип от 45 души, разпределени в пет лодки. Сред тях има както медицински лица, така и други опитни плувци, които при нужда ще са готови да извадят възрастната жена от водата.

Защитата й от акули пък ще бъде подсигурена от два електронни щита, които няма да позволяват на хищниците да се доближават на опасно разстояние до нея.

Това е вторият опит на Найад да прекоси разстоянието между Флорида и Куба с плуване. Още през далечната 1978 г., когато била на 28 години и все още активна плувкиня, тя се опитала да осъществи същото начинание, но след около 40 часа се наложило да прекрати опита си, тъй като започнала силна буря.

През 1997 г. обаче все пак се намерил човек, който да преодолее разстоянието. Това била 22-годишната тогава австралийка Сюзън Маруни, която обаче ползвала защитна клетка срещу акули.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия