Зад волана още на 16, но с опитен придружител?

Да се изкарва шофьорски курс още на 16 години и през следващите 2 години да се кара автомобил само в присъствието на опитен придружител, гласи част от текста в Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, обхващаща периода 2011

2011-08-06 11:05:31
Зад волана още на 16, но с опитен придружител?
Да се изкарва шофьорски курс още на 16 години и през следващите 2 години да се кара автомобил само в присъствието на опитен придружител, гласи част от текста в Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, обхващаща периода 2011-2020 г.

Според експерти това рано или късно ще ни бъде наложено като изискване от Европейския съюз, затова колкото по-рано се случи, толкова по-добре.

Инструкторите са на мнение, че възможността да се управлява автомобил още на 16-годишна възраст в присъствието на родител или друг опитен шофьор е в състояние да превърне младежите в много по-отговорни и способни на пътя.

Подобна практика се наблюдава в редица европейски държави, като според статистиката, след въвеждането на по-ранното обучение за шофиране, броят на пътно-транспортните произшествия, причинени от млади шофьори, е намалял с цели 40%.

От Националния автоинструкторски съюз съюз предлагат впоследствие получаването на книжка от младежите да бъде обвързано с натрупването на определено число изминати километри или пък навъртяни часове зад волана.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия