Как да престане да харчите неразумно парите си?

В днешно време има доста стоки, които ни подтикват да харчим неразумно парите си. Вижте няколко съвета как да намалите разходите си и да престанете да си купувате излишни неща, само защото ви е скучно или, защото сте попаднали на поредното "голя

2011-08-05 23:57:01
Как да престане да харчите неразумно парите си?
В днешно време има доста стоки, които ни подтикват да харчим неразумно парите си. Вижте няколко съвета как да намалите разходите си и да престанете да си купувате излишни неща, само защото ви е скучно или, защото сте попаднали на поредното "голямо" намаление.

Приготвяйте храната си у дома - често, когато сте на работа/училище и стане обедно време, започвате да се чудите къде да задоволите глада си. Да се храниш навън излиза доста по-скъпо в сравнение да си приготвиш нещо у дома и да си го вземеш със себе си. Научете се да си носите храна и напитки от вкъщи, за да не плащате излишни надценки на кафенетата/ресторантите/бюфетите.

Не плащай за нещо, което може да си направиш и сам/а - тук става въпрос както за хапването, така и за различни разкрасителни процедури - кола-маска, маникюр, къдрене, боядисване и прочие. Никой не отрича, че е много по-приятно да се занимават с теб, а не сам да се грижиш за външния си вид, но това струва пари, а е хубаво човек да се научи да харчи по-малко.

Фитнес вкъщи - в днешно време, благодарение на интернет, човек може да намери всичко, което търси. Обичате да спортувате и държите на фигурата си? Няма нищо по-хубаво от това, но престанете да давате излишни пари за фитнес, аеробика, пилатес и т.н. В интернет има достатъчно клипчета с упражнения, така че може да пренесете тренировъчната зала у дома, да тренирате, когато на вас ви е удобно и да спестите финансови средства.

Записвайте разходите, които правите - за да видите колко пари харчите месечно и за какво, водете си записки. Записвайте си както едрите покупки, така и най-дребните, правете си отчет в края на всяка седмица, за да видите как вървят нещата. Накрая на месеца ще се учудите колко излишни пари давате за ненужни дребни неща.

Планирай разходите, които мислиш да направиш - води си списък с нещата, които са ти необходими. Разбира се, че от време на време може да се поглезиш с нещо вкусно, нова дрешка и т.н., но като цяло, ако тръгнеш на пазар, за да си купиш шампоан и балсам, постарай се да не харчиш пари за още неща, които не присъстват в списъка.

Прави си подаръци - хубаво е човек от време на време да се награждава, за да не се изнерви от новия му наложен режим - да пести максимално парите си и да избегне неразумните покупки. Позволявай си вечеря в ресторант, шопинг, разкрасителна процедура, но нека тези глезотии да бъдат в границата на нормалното.

Избягвай употребата на кредитна карта - когато човек плаща покупките си с кредитна карта, той често губи представа колко пари е похарчил и трудно следи сумата, с която разполага. Слагай ви портмонето си толкова пари, колкото са ти нужни, за да не харчиш излишно.

Не е нужно да посещавате скъп фризьорски салон - стига да отиваш, само за да ти направят сешоар, не е нужно да посещаваш скъп фризьор, който ще ти вземе повече пари, не защото е по-кадърен, а защото обстановката в салона е по-луксозна.

Не си купувай нещо, защото има подарък към него - глупаво е да си купите скъп парфюм, защото към него има подарък крем, който дори може да не е подходящ за вашия тип кожа. По-добре си купете по-евтин продукт, който ще ви е полезен и в същото време ще спестите известна сума пари.

  Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия