Палатът на император Константин I се намира под Ларгото?

Археолози  намериха уникална мозайка от палата на император Константин под Ларгото в София. Флавий Валерий Аврелий Константин, по-известен като  Константин I /в римокатолическия свят/ или Константин Велики или Св. Константин /в източ

2011-08-05 15:25:33
Палатът на император Константин  I  се намира под Ларгото?
Археолози  намериха уникална мозайка от палата на император Константин под Ларгото в София.

Флавий Валерий Аврелий Константин, по-известен като  Константин I /в римокатолическия свят/ или Константин Велики или Св. Константин /в източноправославния/,е римски император. Той е първият християнски римски император, чийто Милански едикт слага край на преследването на християните в империята.

И ето,  че точно в нашата столица, под църквата ‘’Св. Неделя’ , има вероятност да се намерят доказателства, че на това място е бил палатът на първия християнски император.

Последната сензация, излязла изпод недрата на София,  е добре запазена сграда, която е принадлежала на знатен гражданин на Сердика. В нея има баня, двор и пекарна. Най-ценното откритие, обаче, е 30 кв. м. мозайка. Такава находка, запазена с всички орнаменти, се открива много рядко.

Освен геометрични фигури, в мозайката е запазен и герб - радианло разположени сегменти от кръг, около които  е оформен стилизиран венец.  Освен сградата, археолозите откриха
и съдове и предмети на бита на древните софиянци.

Говори се, че под сградата на бившия Партиен дом има цял римски басейн, който е бил открит още при строителството му, но сега лежи заровен под земята.  Има сведения, че
много древни руини лежат и под сградите на Министерски съвет и Президентството.

Отдавна се знае, че любимото твърдение на  император Константин било: ‘Сердика е моят Рим’.  Смята се, че построяването на най-старата църква в столицата, ‘Св. София’,   е станало с неговата подкрепа и одобрение.  Константин дори имал желание да премести столицата на Източната римска империя от Рим в Сердика. По-късно, обаче, поради стратегическото положение, избира Константинопол,  чието има тогава било Византион.

През 13-ти век, върху това, което оцеляло от двореца на Константин, цар Калоян е издигнал своите палати.

Кметът на град София, Йорданка Фандъкова, първа се осмелява да открие уникалния подземен град, някои части от който са били затрупани с чакъл от предишни кметове.

Жителите и гостите на столицата ще могат да се разхождат като древните софиянци
по ‘декуманус максимус’. Това е централната улица в посока изток-запад на древна Сердика.  Тази древна улица ще бъде възстановена и ще стане една от атракциите на
София. Пътят, който води от север на юг  пък,  е кардо максимус. Двете улици се пресичат в точката на подлеза до ЦУМ, при  малката  църква ‘Св. Петка’.  Сега се прави корекция на Ларгото, за да може да се пробие подлезът при Партийния дом. А мястото около църквата ‘Св. Петка’ ще се превърне с уникално пространство, свързано и с метростнцията.

Министърът на културата Вежди Рашидов твърди, че до края на мандата ще бъдат завършени поне 10 исторически паметници и ще бъдат готови да привличат туристи. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия