Арестуваха мъж, изследвал ядреното делене... в кухнята си

Полицията в Швеция арестува 31-годишен мъж на име Ричард Хандъл, който от месеци насам изследвал ядреното делене в собствената си кухня. Шведът имал амбицията да си създаде собствен ядрен реактор с научни цели и нямал ни най-малка представа, ч

2011-08-05 14:00:34
Арестуваха мъж, изследвал ядреното делене... в кухнята си
Полицията в Швеция арестува 31-годишен мъж на име Ричард Хандъл, който от месеци насам изследвал ядреното делене в собствената си кухня.

Шведът имал амбицията да си създаде собствен ядрен реактор с научни цели и нямал ни най-малка представа, че заниманието му е незаконно. Той дори описвал всекидневно работата си в личния си блог.

Един ден обаче на Хандъл му хрумнало, че е възможно опасното му занимание да е забранено със закон. Ето защо той потърсил отговор на въпроса си в полицията.

Органите на реда пък решили веднага да обискират дома му, където открили радиоактивните вещества радий, америций и уран, притежанието на които е абсолютно забранено.

„Винаги съм се интересувал от физика и химия и просто исках да видя дали е възможно деленето на атоми да се осъществи у дома. Занапред обаче ще се придържам само към теорията”, коментира Хандъл.

Въпреки че в апартамента му не са открити завишени нива на радиоактивност, тъй като той е съхранявал правилно опасните вещества, сега шведът е изправен пред съда и е заплашен от възможността да лежи до две години в затвора, както и да плати солидна глоба.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия