5 август - Международен ден на бирата

5  август  е Международният ден на бирата.  Този ден се отбелязва от 2008 година. Целта му е хората да се  обединят,  /което се случва рядко, по принцип/,   чрез честването на бирата.  Има данни, че тази год

2011-08-05 11:23:58
5 август - Международен ден на бирата
5  август  е Международният ден на бирата.  Този ден се отбелязва от 2008 година. Целта му е хората да се  обединят,  /което се случва рядко, по принцип/,   чрез честването на бирата.  Има данни, че тази година Денят на бирата ще бъде  отбелязан в поне  23 страни:  Австралия, Бразилия, Канада, Коста Рика, Англия, Франция, Германия, Гана, Гърция,
Индия, Израел, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Филипините, Румъния, Шотландия, ЮАР, Турция, САЩ и Венецуела . Датата е избрана през август, заради сезона и отдалечеността от другите празници, посветени на бирата.

На  днешния ден  по целия свят ще се състоят стотици малки и големи бирени партита и всички ща се насладят и оценят тази пенлива и така разхлаждаща в жегата напитка!

Бира се пие от 5000 години - това показват  едни от най-старите документи за културното развитие на човечеството.  Шумерите от Месопотамия са  произвеждали питието 2800 г. пр. Хр. Пивото е било предназначено за жертвоприношение на богинята Нина-Хара, закрилница на земеделието и плодородието.

В следващите векове питието е приготвяно и от вавилонци, и от египтяни. Според вавилонците, ‘пивото е течен хляб’, което показва,  че то е било основна храна за човека и, заедно с хляба, се е давало като дажба за положен труд. Египтяните пък са изнасяли бирата като ценна стока.

В Европа бирата не е масово разпространена. До 8-ми век, в Германия са го приготвяли жените.  О 9-ти до 15-ти век идва  времето на манастирските пивоварни, най-старата от които е ‘Св. Вайхенстефан’ в гр. Фрайзинг /на 30 км от Мюнхен/. Построена е през 1040 г.

Още в началото на Средновековието  пивоварите се организират в съсловие. Негов патрон е фламандският крал Гамбринус. На 23 април 1516 г.  баварските  херцози Вилхелм IV и Людвиг Х подписват Закон  за чистотата на пивото, според който то трябва да се прави само от хмел, малц и вода.

На всички любители на пенливата напитка - честито!   
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия