Когато човек остарее и започне да трупа излишно тегло, то в бъдеще го очакват само проблеми, свързани както със сърцето, така и с мозъка, който започва да се свива.

Високото кръвно налягане, пушенето и диабетът също увреждат мозъка, но действат по-бавно и резултатите са видими след години. Докторите съветват хората да водят значително по-здравословен начин на живот, за да не се стигне до деменция.

Направено било проучване, в което участвали близо 1300 американци на средна възраст. Тези, които имали излишни килограми, са показали значително по-ниски резултати на тестовете за интелигентност в сравнение с останалите. На участниците в проучването им били измерени теглото, кръвното налягане, ръста, риска от диабет и нивото на холестерола, след това минали през скенер, който показал какъв е обемът на техния мозък. Проучването се е провеждало в продължение на десет години.

Мозъкът се свива с всяка изминала година, дори и при здравите хора. Но при тези, които са болни от диабет, това става доста по-бързо. А при пушачите той се състарява със средно осем години.

Излишните килограми състаряват мозъка с цели 16 години, поради стесняването на кръвоносните съдове и намаленият приток на кислород и кръв в него.
Автор: Ралица Солакова