Голяма част от жените обичат, когато им подаряват цветя, но са малко хората, които знаят значението на всяко едно от тях. За да може да изразяваме чувствата и мислите си чрез букети е хубаво да разберем значението на всяко едно цвете.

Карамфил - сигурно повечето от вас го свързват предимно с едно тъжно събитие, каквото е погребението. Заради ниската си цена, това цвете често присъства на погребения, но значението му е далеч по-ведро и хубаво. Името му е гръцко и в превод означава райско цвете. Розовият карамфил символизира вечната майчинска обич, докато белият носи късмет.

Гладиола - името е латинско и означава "меч". Цветето се свързва с вярност, достойнство, решителност, воля и сила на характера.

Маргаритка - цветето се отваря, когато слънцето изгрее и се затваря при залез, известно е още като "окото на деня". Обикновено тези цветя се свързват с децата и се възприемат като символ на невинността и чистотата.

Бегония - хората, които получат такова цвете, трябва да бъдат предпазливи, защото то се свързва със страх и неприятни ситуации.

Лале - за пръв път са култивирани по време на Османската империя. Бяло лале се подарява, когато се иска прошка, а жълтото лале символизира щастие.

Лавандула - това цвете е символ на преданост, има противовъзпалителни свойства. В миналото често се е използвало, за да придава аромат на водата в римските бани.

Орхидея - тя се свързва с енергичност, сила и мъжество, защото името й в превод от гръцки означава тестис.

Роза - всеки знае, че червената роза означава любов, чувства, симпатия. Розовите символизират радост и щастие, жълтите се подаряват на приятели, а белите са символ на невинност и спокойствие.
Автор: Ралица Солакова