Паметникът на вечния студент е в Русе

Русе не е Хайделберг - там няма вечни студенти. За сметка на това, обаче, там има Паметник на вечния студент, за който се твърди, че е единствен  в света. Паметникът  се намира в двора на Русенския унивеситет ‘Ангел Кънчев&rsq

2011-08-02 16:18:36
Паметникът на вечния студент е в Русе
Русе не е Хайделберг - там няма вечни студенти. За сметка на това, обаче, там има Паметник на вечния студент, за който се твърди, че е единствен  в света.

Паметникът  се намира в двора на Русенския унивеситет ‘Ангел Кънчев’, но преди това близо половин век е украсявал близкия градски парк.

Каменният младеж с вперен в безкрайността празен поглед често е обект на шеги от страна на днешните студенти. Има дори суеверни девойки, които се снимат пред него с молитва да не ги споходи съдбата му. Преподавателите пък, които си спомнят студентските щуротии край този паметник, с носталгия въздишат: ‘Ако можеше да говори..’

Точно срещу паметника, в парка, имало квартална кръчма, където се отбивали  на бира и кебапчета много студенти. Един от тях дори написал пародия по стиховете на Иван Вазов, озаглавена ‘На жертвите от всички изпитни сесии’:

‘Учение, за тебе те умряха.
Не бе достъпно ти за всички тях
и те за тебе недостойни бяха
и твойто име само кат’мълвяха,
примираха от страх’.
  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия