От 1915 до 1921 година храм паметник 'Св. Александър Невски' се нарича 'Св. св. Кирил и Методий'

Храм-паметникът ‘Св. Александър Невски’ е един от символите на нашата столица София. Съдбата на катедралата , обаче, често се е плреплитала с историята на новата българска държава. През военната 1915 година дори се е стигнало до смяна

2011-08-01 21:56:15
От 1915 до 1921 година храм паметник 'Св. Александър Невски' се нарича 'Св. св.  Кирил и Методий'
Храм-паметникът ‘Св. Александър Невски’ е един от символите на нашата столица София.
Съдбата на катедралата , обаче, често се е плреплитала с историята на новата българска държава. През военната 1915 година дори се е стигнало до смяна на патрона на църквата.

На 14 октомври 1915 г.  военни кораби от Руския черноморски флот обстрелвали Варна. По време на Първата световна война , България  е била на страната на Тройния съюз, а Русия - в Антантата.

Когато чул, че морската столица е бомбардирана руска ескадра, цар Фердинанд много се ядосал и наредил веднага да сменят името на храма. Той предполагал, че  това  ще засегне имперска Русия. Такава стъпка трудно някой можел да си позволи - да смени името на действаща църква.Съветниците в двореца избрали името ‘Св. св. Кирил и Методий’.

Устната заповед на монарха  била приета от Светия синод без никаква реакция. Синодалните старци не искали да разсърдят  царя, но и не им стискало да си развалят отношенията с Руската патриаршия.

Правителството пък, като видяло, че Синодът не реагира , моментално издало постановление за промяна на името.  Това се случвана 15 октомври 1915 година.  17-тото Народно събрание пък узаконява царската воля със свое решение на 4 март 1916 година. Така храмът взел имената на светите солунски братя и ги носил цели 6 години.

Чак на 8 декември 1921 година, катедралата пак връщя името си ‘Св. Александър Невски’.   

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия