Историята на плюшените мечета

Преди 108 години 3 000 плюшени мечета са били натоварени на кораб - това са първите масово произведени в света. Техният път тръгва от Германия и минава през Атлантическия океан, като крайната им точка е Америка. Но плюшените мечета така и не стига

2011-08-01 14:37:19
Историята на плюшените мечета
Преди 108 години 3 000 плюшени мечета са били натоварени на кораб - това са първите масово произведени в света.

Техният път тръгва от Германия и минава през Атлантическия океан, като крайната им точка е Америка. Но плюшените мечета така и не стигат до там. Какво точно се е случило с тях и къде са отишли, все още не се знае.

В музея на плюшеното мече, който се намира в Гийнген, Германия, историята разказва, че мечетата са се загубили някъде в океана. Но това е само плод на нечие въображение, истината вероятно е друга.

Шивачката Маргарете Щайф основава компанията "Щайф" през 19-ти век, като първата играчка, която направила, била слон, направен от филц, който бил подарък за племенника й. Слончето било толкова меко и приятно за гушкане, че скоро и други майки поискали такава играчка за своите деца. Така успоредно с работата си като шивачка, Маргарете започва да шие слончета. Идеята за плюшено мече идва от племенника й, който често ходи в зоологическата градина и рисува мечките.

Преди да се "роди" плюшеното мече, децата си играели все със студени играчки - порцеланови кукли, ламаринени играчки, войници. А идеята на Маргарете била да създаде играчка, която да е приятна за пипане и гушкане.

Първото плюшено мече се е казвало 55РВ - било е високо 55 сантиметра, Р означавало "плюшено", а В "подвижно". Мечето е било представено на изложение в Лайпциг през 1903-та година, но хората не проявили особен интерес към него. Мострите били прибрани, но Херман Берг ги вижда и им дава нов живот. Той имал за задача да се върне с нещо ново в Америка, толкова харесал плюшените мечета, че поръчал 3 000 бройки от тях. Поръчката била толкова голяма, че се наложило да се построи нова шивашка фабрика, за да се изпълни. Всичко е било направено, пратката е била готова, но така и не е достигнала до САЩ.

Една от теориите е, че мечетата не са оцелели, защото техните ръце и крака били прикрепени за тялото с тънки конци, които са се скъсали по време на самото пътуване и плюшените играчки били повредени.

В момента най-старите плюшени мечета се продават доста скъпо, като настоящият световен рекорд е почти 300 000 долара за една играчка.

"Teddy Bear" пък става нарицателно за всички плюшени мечета. Името е измислено от Морис Мичтом, който започва да произвежда играчки, които кръщава на тогавашния президент Теодор Рузвелт, който му дал разрешение за името.
Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия