Данни  на Френския национален  институт  за демографски изследвания, средният европеец се целува средно по седем пъти на ден и повече от 2000 пъти в годината. Целувката, която остава завинаги в паметта на човек, е първата целувка -  тя винаги е стресираща, ако е с непознат, и приятна, ако е с приятел.

Учените са направили експеримент, за да установят какви процеси се случват в тялото на
момичето и момчето, ако те се познават или са напълно непознати, а се  целунат. По време
на целувката учените направили електрокардиограма на сърцето. Когато целувката е с непознат, пулсът значително се ускорява.

Проучванията показват, че първата целувка голяма част от хората изживяват на 14-годишна възраст,  а всеки десети започва да се целува на 10-годишна възраст. За 12 % от момичетата първата целувка и първият сексуален опит се случват едновременно.

Какво всъщност ни подтиква да  целунем човек от срещуположния пол? Според психолозите,  на първо място е любопитството и желанието  тийнейджърите по-бързо    
да се почувстват възрастни,. Ако за мъжете, докосването на устните е ‘просто целувка’, то за жените тя е критерий за определяне на съвместимост между двама души.  Момичетата я използват като задълбочен анализ на партньора, докато той докосва устните им.

Целувките могат да бъдат причина за започването на една връзка, а и причина за нейното разпадане. Проучване на  хиляди анкетирани показва, че  за 90 %  от хората, първата целувка  е по-важна от първия сексуален контакт.Все пак, психолозите още не могат да определят, защо тя е толкова запомняща се.
Автор: Тони