Едни от най-известните истории за Робин Худ, Екскалибур,Троя и Херкулес, всъщност не са само легенди.

Наскоро англичани археолози откриха интересни данни за Робин Худ,  като става ясно, че той не е живял в средата на тъмния период на Средновековието, а в началото и намерените пергаменти сочат към това, че Робин всъщност е бил рицар,  верен на краля,  докато не му писва да убива за владетеля и напуска армията. След това, той  изживява остатъка от живота си помагайки на бедните.

Много хора  вярват, че крал Артур(Артър) е извадил мечът Екскалибур от камъка. В историята на Англия има крал с това име,  предвождал битанците срещу Ссксонците през 6 век. Обаче историите за меча му не са истина, а само фолклор и преувеличени истории. Мечът Екскалибур дори не е съществувал. Артур е използвал наистина  скъп  меч, направен от добър ковач и от  добър метал, но не е бил нито забит в камък, нито изваден от него.

Ланселот,Гуинивър и останалите приятели на Артур са измислени  от френския писател Кретиен  де Троя през 12-ти век.

Наскоро откриха истинската Троя, която се предполагаше да е на доста места по западното крайбрежие на Турция. Всъщност се смята,  че Троя е била в околността на сегашния град Бехрам и е имало част, която е била около Айвалък.

Историята за Троя е истина, само от гледна точка на  войната, но  историята за красивата Елена не е вярна. На древния език  на троянците, Елена или по-точно Хелиенис или Хелоинас,  в зависимост от начина на прочитане на древните знаци, се превежда като земя или територия с красив изглед.
Все още обаче данните не са 100%-тови, но са доста близо до потвърждение.

Много хора вярват, че Херкулес е бил истински полу-бог, който е ходел по земята.Ако приемем, че митовете са истина, няма как той да е бил забелязан от хора , защото той е бил убит преди създаването на "семплото същество" -  човекът и е бил убит, по врем, е когато Земята е била населена от кентаври, циклопи и други митични същества. След това Земята е била завършена и хората са били поставени да се грижат за нея. Според легенди,  боговете са посещавали хората, но Херкулес след като е бил убит от жена си по случайност,  не е имал право да ходи по Земята и е станал бог, верен и честен с всички, но най-много на баща си Зевс.

Автор: Александър Ненов