Вече ще могат да се получават и двойни дипломи в българските университети

Амбицията на  една от промените в Закона за висшето образование, който се обсъжда  в просветната комисия, е студентите да могат да взимат 2 дипломи за 4 години. Идеята е,  България да изнася висше образование зад граница, както и

2011-07-26 23:43:21
Вече ще могат да се получават и двойни дипломи в българските университети
Амбицията на  една от промените в Закона за висшето образование, който се обсъжда  в
просветната комисия, е студентите да могат да взимат 2 дипломи за 4 години.

Идеята е,  България да изнася висше образование зад граница, както и да отвори широко врати за чужди ВУЗ-ове,  по чиито програми  да се преподава в нашите университети.
По този начин студентите ще  могат да получат двойни дипломи.

Всъщност,  и в момента студентите могат да взимат  паралелно  и наша, и чужда диплома, защото някои от най-добрите ни университети от години предлагат такива програми.
Това решава въпроса и с финансите, защото  тези програми са с  3-4 пъти по-ниски цени, отколкото биха стрували, ако се усвояват навън.

Не е нужно да се ходи до Франция, за да може да се вземе френска диплома. Тя може да се получи и в Софийския университет.   Стопанският факултет при СУ вече изведе първия випуск студенти, които получиха двойна бакалавърска диплома по стопанско управление и икономика  - българска плюс диплома от Университета по икономически науки и технологиии в Лил.  Половината обучение е на френски с тамошни лектори.  СУ предлага и подготовка на магистри по финансов мениджмънт съвместно в университетите  в Бордо и Лил.

На финала се получава диплома за български магистър и за френски master, а преди това се изкарва задължителен стаж. Приемът, обаче, не е така лесен. Провежда се устно събеседване, в което се  оценява, както френския език на кандидата, така и неговата мотивация  да  учи тази специалност.

Отскоро Алма матер предлага и  обща програма в Харвард, засега само с лектори. Предвижда се, обаче, да се даде възможност  за получаване на диплома и от престижния
университет от ‘Бръшляновата лига’.

Най-много  двойни дипломи се дават в  инженерните ВУЗ-ове.  Техническият университет вече е успял да наложи  дългогодишна традиция в това отношение - някои от факултетите дават чужди дипломи вече 20 години. Там може да се обучавате във френскоезични, както и в англо- и немскоезични програми.

В УНСС пък  може да се поучи българска и австрийска диплома от Техническия университет - Виена.  В ХТМУ вече над 10 години се дават дипломи съвместно с Техническия университет в Хамбург.  Висшето училище  си партнира с Агенцията на франкофонските университети в специалността индустриална химия на френски език.

НБУ готви магистри в консорциум с още 5 европейски ВУЗ-а. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия