Най-умният бозайник на света е човека, твърдят учени, въпреки че често се съмнявам в това твърдение. След него обаче има други, които не действат само инстинктивно.

Експерти са уствановили, че има няколко бозайника, които не ползват само инстинкта си и умът им е еволюирал. Те показват съвсем различни резултати от очакваното.

Петте най-умни бозайника са делфинът, немската овчарка, хъскито, кавказвака овчарка и сиамската котка.

Тези животни са показали най-развито усещане за опасност и преценка на ситуацията. Освен това при определени тестове изискващи човешко мислене, а не инстинктивни действия, всичките тествани животни са показали невероятни резултати.

Най-умното сред тези пет е делфинът, защото използва невероятни начини за комуникация и изпитва чувства. Делфинът комуникира по три начина: звуци, движения и телепатично. Третото звучи налудничаво, но специалистите са тествали два делфина, които са били мъжки и роднини.

Двете животни са били изолирани в два отделни басейна и са нямали звукова или визуална възможност за комуникация. След това няколко човека са атакували единия делфин, без да го нараняват, а само са го плашели, от другата страна необезпокояваният делфин е бил също изнервен и е издавал звуци, като е правел доста силни пляскания с опашка.

Само 5 секунди след като хората спрели да плашат делфина, вторият също се успокоил.
Автор: Албена Иванова