Отгледаха зъб в бъбрека на мишка, след това го присадили на друг гризач

 Учени от Япония отгледаха зъб на базата на клетки, които са били имплантирани в бъбрек на мишка. Вече има технология, която позволява да се създават за максимално кратък период от време органи за имплантиране. Засега е завършен само първият

2011-07-21 00:06:23
Отгледаха зъб в бъбрека на мишка, след това го присадили на друг гризач
 Учени от Япония отгледаха зъб на базата на клетки, които са били имплантирани в бъбрек на мишка. Вече има технология, която позволява да се създават за максимално кратък период от време органи за имплантиране.

Засега е завършен само първият етап от технологията и за момента тя не може да се прилага при хората. Целта е да се регенерират органи, които да заменят увредените.

Учените от Медицинския и дентален университет в Токио са разработили семе за поникване на зъб, като са смесили специални клетки, които са нужни за неговото образуване. Клетките взаимодействали помежду си, генерирали процеси на растеж на тъканите и по този начин се сформирал нов истински зъб. Учените сложили семето в малко парче пластмаса и го поставили в бъбрека на мишка. Когато зъбът се оформил достатъчно, той бил присаден във венеца на друг гризач.

По този начин ясно се видяло, че новият зъб може да се приспособи към средата в устата и да се свърже с кръвоносните съдове и нервите.

Учените силно се надяват, че един ден ще могат да се създават органи, които да заменят увредените. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
horsefly
преди 11 години

Ох, няма ли да спрат да изтезават горките животни!!!!!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия