Ще ядем ли извънземни плодове и зеленчуци?

Какви ли идеи не идват на учените понякога?! Съвместно с НАСА, аризонската корпорация Paragon решила да превърне и Луната в градина.  Още през следващата годите учените  планирали да доставят на нашия спътник минипарници за отглеждане

2011-07-20 14:25:36
Ще ядем ли извънземни плодове и зеленчуци?
Какви ли идеи не идват на учените понякога?!

Съвместно с НАСА, аризонската корпорация Paragon решила да превърне и Луната в градина.  Още през следващата годите учените  планирали да доставят на нашия спътник минипарници за отглеждане на брюкселско зеле! Дизайнът на т. нар. ‘лунни оазиси’  бил разработен  специално така, че по време  на космическото пътешествие товарът в тях да се намира в пълна безопасност.

Изследователи от университета ‘Пардю’ пък създали специален сорт ягоди, предназначени за отглеждане в орбитални станции. Те узрявали бързо, изисквали по-малко светлина и вода, а и плодовете им били по-едри от обикновените.  Сортът Seascape бил  абсолютно нечувствителен към  продължителността на светлинния ден. Те можели да растат и узряват,   както при 20-часова, така и при 10-часова продължителност на деня.  Предстоят експерименти и със салати, репички и домати.

След като разбрали за тези успехи, специалисти от японската пивоварна компания ‘Сапоро’ и университета в Окаяма, заедно с Руската академия на науките, създали бира,  като използвали за суровина ечемичени зърна, които са летели пет месеца в Международната космическа станция.   100 литра бира с алкохолно съдържание  5,5 градуса  е първата космическа напитка в света.

Според специалистите, ако  се научим да отглеждаме в орбита селскостопански култури, хората ще  могат по-дълго да остават в Космоса, като самостоятелно си осигуряват  продоволствие.

Тъй като има опасения за изменение  на генотипа на растенията в условия на продължителен  полет, вече  със сигурност е установено, че извънземните  зеленчуци са абсолютно безопасни за здравето на човека.

Може би след  някоя и друга година  не само космонавтите ще си хапват космически плодове и зеленчуци.  Кой знае  - може пък  да  настане време, когато  ще можем да си купим домати и чушки, на чиято опаковка е отбелязано: ‘Отгледано с Космоса’? Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия