20 юли - Илинден

20 юли е денят, в който се почита Свети пророк Илия.  Той е потомък на известния  Ааронов род, живял  е  по време  на управлението на цар Ахов, който бил идолопоклонник и езичник. Св. Илия се явил пред царя и жена му и ги

2011-07-20 11:37:45
20 юли - Илинден
20 юли е денят, в който се почита Свети пророк Илия.  Той е потомък на известния  Ааронов род, живял  е  по време  на управлението на цар Ахов, който бил идолопоклонник и езичник. Св. Илия се явил пред царя и жена му и ги предупредил, че Господ ще ги накаже за греховете им с опустошителна суша.  И това се сбъднало - настъпила суша, която продължила три години и половина. Пророкът събрал  народа и жреците на Ваал в планината Кармел, помолил се на своя Бог и небесен огън  изпепелил идолския жертвеник. Всички признали Бога и  сушата спряла. В края на живота си  пророк Илия се възнесъл  жив в небесата, на огнена колесница. Това се случило край река Йордан пред погледа на ученика му Елисей.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан  за Св. Илия. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките и затова го наричат Св. Илия Гръмовник, Гръмоделец или Гръмоломник.

Според народното  поверие, на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека, не се ходи на плаж - морето взима жертва. Народното поверие разказва, че летните небесни стихии са резултат на битката на Св. Илия с триглави лами, хали и крилати змейове, които изяждали житото на хората. Светецът мятал срещу тях огнените си стрели и така на земята  се появявали светкавици.

На Илинден в чест на светеца  се коли най-старият петел, наричан ‘баща’. Стопаните приготвят обредни хлябове. Най-възрастният прикадява хлябовете и петела.

Говори се, че ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

На именниците - честито! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия