Пазете домашните си любимци от прегряване

През лятото жегите са неприятни не само за хората, но и за животните. Домашните любимци може сериозно да пострадат заради невниманието на техните собственици. Доста често ветеринарните лекари се сблъскват с животни, получили топлинен удар. До тези

2011-07-20 02:20:51
Пазете домашните си любимци от прегряване
През лятото жегите са неприятни не само за хората, но и за животните. Домашните любимци може сериозно да пострадат заради невниманието на техните собственици.

Доста често ветеринарните лекари се сблъскват с животни, получили топлинен удар. До тези неприятни инциденти се стига, защото хората не си дават сметка колко е важно да осигурят на питомниците си хладно място и купа с вода.
Най-често прегряват животни, които са оставени в затворени стаи, където няма хубава вентилация, кучета, завързани в двора на синджир, който не стига до място със сянка и купа вода, животни, оставени във витрини на зоомагазини или автомобили, паркирани на слънчево място.

Ако не се вземат бързи мерки, животното, което е получило хипертермия, може да получи мозъчен оток и да умре.

Вижте как се разпознава дали едно животно е прегряло - има учестено дишане, повишена температура, повръща, ходи доста затруднено, езикът и венците му са силно зачервени.

Ако забележите едно от тези неща при домашния си любимец, веднага го преместете в охладено помещение, дайте му студена вода(но не прекалено, защото може положението му да се влоши)и го охладете с кърпа, напоена със студена вода (в никакъв случай не използвайте лед, защото промяната в температурите може да докара животното ви до шок). Ако питомецът ви е изпаднал в безсъзнание, трябва веднага да го заведете на ветеринарен лекар, където ще му бъдат поставени системи.

Ако сте на морето заедно с кучето си, избягвайте да ходите на плаж в най-големите жеги - направете го както заради себе си, така и заради домашния си любимец. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия