Клюките пречат на проявите на егоизъм

Клюките може и да не са най-приятното нещо, но холандски учени от университета на Амстердам доказаха, че те си имат и положителни страни. Изследователите провели експеримент в лабораторни условия, в който участниците били разпределени по групи

2011-07-16 12:51:02
Клюките пречат на проявите на егоизъм
Клюките може и да не са най-приятното нещо, но холандски учени от университета на Амстердам доказаха, че те си имат и положителни страни.

Изследователите провели експеримент в лабораторни условия, в който участниците били разпределени по групи, като във всяка една от тях трябвало да има активно общуване и взаимодействие между членовете.

Всеки трябвало да разпредели 100 лотарийни билета между себе си и останалите участници в групата си, като на едни им било казано, че другите членове ще разберат за тяхното разпределение, а на други – че само те ще знаят как са поделили лотарийните билети.

Оказало се, че тези, които смятат, че другите ще разберат за действията им, показали много по-ниски прояви на егоизъм, тъй като се страхували от начина, по който ще ги възприемат останалите. И обратното – участниците, които били сигурни, че никой няма да разбере колко билети са присвоили за себе си, демонстрирали много по-голяма доза егоизъм.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия