Зрелостниците - на изпит по физкултура и спорт като допълнителна матура

В  концепцията на новия  закон за училищното възпитание, експертите  на МОМН са записали, че учениците вече ще могат да полагат допълнителна матура по различни видове спорт. Законопроектът трябва да бъде предложен през есента.

2011-07-15 18:52:03
 Зрелостниците -  на изпит по  физкултура и спорт  като допълнителна матура
В  концепцията на новия  закон за училищното възпитание, експертите  на МОМН са записали, че учениците вече ще могат да полагат допълнителна матура по различни видове спорт.

Законопроектът трябва да бъде предложен през есента. Според авторите  му зрелостниците ще имат право на две допълнителни  матури извън задължителните зрелостни изпити. Осен по обичайните предмети, младежите ще могат да изберат да положат изпит по физкултура и спорт, информатика и информационни технологии, предприемачество, музика или рисуване.

Както вече стана ясно,  учениците след 10-ти клас ще продължат  да изучават  само български език, математика и чужд език.  Освен това, учениците ще учат три профилиращи предмета, като втората задължителна матура ще бъде по един от тях. Разбира се, първата, както и досега, ще е  по български език.

Идеята е, два от профилиращите предмета да се определят на национално равнище, а третият - по усмотрение на училището.  Профилите могат да бъдат чуждоезични или природо-математически, както и  икономически или по компютърни науки.

При писането на учебните програми за тези предмети ще могат да се включат и  университетите.

Ще се  въведат нови часове по свободно-избираема подготовка - например,  действия при бедствия и аварии.

Има добра новина  за тези младежи,  които учат в чужбина. Те ще имат възможност да покриват онлайн часовете по български език, българска история и география, така че накрая да могат да вземат не само чужда, но и българска диплома. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия