Загадъчната личност на Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е влязъл в историята не само като велик живописец, но и като знаменит учен, изследовател и изобретател. В много отношения той е изпреварил своето време. Леонардо е направил открития в областта на анатомията и  е проектира

2011-07-13 16:33:32
Загадъчната личност на Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи е влязъл в историята не само като велик живописец, но и като знаменит учен, изследовател и изобретател. В много отношения той е изпреварил своето време.
Леонардо е направил открития в областта на анатомията и  е проектирал сложни технически устройства, за които хората от онази епоха не можели и да си помислят.  

Учените са успели да прочетат дневниците на гениалния  художник едва  пет столетия след смъртта му.  Защо ли? Ами защото всички дневници били зашифровани и, за да бъдат разчетени, е трябвало да се поставят пред огледало...

Сред работите на Леонардо са скици на животни, при които с удивително майсторство  са описани пропорциите на телата и строежът на мускулите на коне, котки и кучета, но, освен това,  е предадено и тяхното емоционално състояние.  Той е направил схеми на анатомията на човека и неговия зародиш.  Вътрешното устройство на живите същества интересувало  учения дотолкова, че той с часове престоявал в моргата, аутопсирайки трупове и рисувайки човешки органи.  Не се знае какво точно е било това - любознателност или една от странностите, често свойнствени на творческите личности.  Стига се дотам, че много изследователи сериозно смятат Леонардо да Винчи за контактьор, извънземен и дори …  пришълец от бъдещето.

Немалко загадки са свързани с художественото творчество на Леонардо и особено с неговата знаменита картина ‘Мона Лиза.’  Непрекъснато се водят спорове за това, кой всъщност е изобразен на този портрет.

Версиите са най-различни - от  съпругата на флорентински търговец, травестит в женски дрехи, майката на художника и се стигне до самия художник, преоблечен в женски дрехи. Любопитно е и това, че в изкуствоведските среди се носят слухове, че  знаменитата ‘Мона Лиза’, дело на четката на Леонардо и неговата ‘Джоконда’ са две съвършено различни картини.

Причината е в това, че никой от  съвременниците  на великия художник не е виждал портрета завършен.  Говори се, че той е работил над картината 4 години, но така и не успял да я завърши.  Портретът, който днес е изложен в Лувъра, обаче, е напълно завършен.

Рафаел пък  свидетелства, че е видял ‘Джокондата’ и й направил скица. На нея моделът позира между две гръцки колони. На известния портрет, обаче,  тези колони липсват. Според различни източници ‘Джокондата’ е била по-голяма от  известния ни оригинал на ‘Мона Лиза’.  Има и свидетелства, че незавършеното платно е било предадено на поръчителя - съпруга на модела, флорентинския търговец Франческо дел Джокондо. После картината преминавала  от поколение на поколение.

Смята се, че на портрета наричан ‘Мона Лиза’ е изобразена фаворитката на херцог Джулиано Медичи - Констанца д’Авалос.   

Напоследък се разпространява още една невероятна хипотеза за творчеството на  Леонардо. Различни изследователи твърдят, че именно той е авторът на изображението на Христос върху Торинската плащеница, но за това няма сериозни доказателства.  Рисунката има много общо с платната на да Винчи, а обликът на Христос е предаден с удивителна анатомична точност. Учените дори смятат, че Леонардо, като член на тайната секта ‘Сионска община’, е решил  да се пошегува с християнската вяра и да сътвори фалшива реликва.
За модел използвал тялото на някакъв нещастник, а на портрета предал чертите на собственото си лице.

Великият живописец Леонардо да Винчи не е между живите вече 5 столетия.  Но загадки свързани с неговото име възникват непрекъснато.  И кой знае дали ще имат край? Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия