Древни български богатства в Лувъра

Световноизвестният музей Лувър в Париж скоро ще бъде обогатен  с безценни експонати от българските земи.  Това стана ясно, след като неговият директор, Анри Лоарет, посети София, Варна, Търново, Несебър и Созопол тези дни. Той  беш

2011-07-13 15:09:50
Световноизвестният музей Лувър в Париж скоро ще бъде обогатен  с безценни експонати от
българските земи.  Това стана ясно, след като неговият директор, Анри Лоарет, посети София, Варна, Търново, Несебър и Созопол тези дни. Той  беше  у нас на частна и тайна визита по покана на министъра на културата  Вежди Рашидов. Заедно с директора на Лувъра пътуваха няколко  съветници от екипа му и завеждащият отдела за антично изкуство.

Според министър Рашидов,  вече  е време древните ни богатства да бъдат представени в целия си блясък именно в Лувъра.

Под стъклената пирамида  на музея в Париж предстои разширение на византийската секция. Нашите археолози са категорични, че  накитите и стенописите от 15-ти век, открити наскоро във Велики Преслав и Търново, ще станат сензация в музея.  Хиляди туристи във френската столица ще бъдат привлечени от златните тракийски маски. До шедьоврите на Лувъра ще се наредят и уникалните ръкописи от ориенталската сбирка на Народната библиотека.
Специалистите са на мнение, че ако  родни експонати бъдат подредени в сбирката на византийското наследство под прочутата стъклена пирамида,  това ще бъде голям пробив.

Министър Рашидов разкри, че наши изкуствоведи ще стажуват в световната галерия.

На път за летището , Лоарет и колегите му влязоха в Националната художествена галерия. Там гостите останаха възхитени от шедьоврите на старите майстори.  Лоарет  заяви, че е толкова впечатлен, че със сигурност отново ще посети София.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия