При тютюнопушене настъпват промени в мозъка

Според специалистите, тютюнопушенето причинява дълготрайни промени в мозъка на човека, подобни на тези, наблюдавани при жiвотни, на които са давани кокаин, хероин и други наркотици. При изследване на мозъчна тъкан от починали пушачи и непушач

2011-07-11 17:21:22
При тютюнопушене настъпват промени в мозъка
Според специалистите, тютюнопушенето причинява дълготрайни промени в мозъка на човека, подобни на тези, наблюдавани при жiвотни, на които са давани кокаин, хероин и други наркотици.

При изследване на мозъчна тъкан от починали пушачи и непушачи се установява, че при първите има химични изменения, дори ако те са отказали цигарите преди години. Химичните промени навеждат на мисълта за физиологична основа за пристрастяване към никотина.  

Американски учени анализирали нивата на два ензима, открити в мозъчните клетки. Те помагат  на невроните да използват химически  сигнали, подобни на тези, изпращани от допамина. При пушачите и бившите пушачи се наблюдават високи нива на въпросните два ензима.  Според специалистите, при предишни изследвания подобна зависимост е била открита при животни, на които са били давани кокаин и  хероин.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия