Фест 'Urban creatures' - 20-ма райтъри рисуваха графити в канала до стадион 'Герена' в събота

За мнозина графитите по спирки и кооперации са си чист вандализъм. В съботната сутрин на 9 юли, обаче,  20  райтъри опровергаха това.  Те  за пореден път  доказаха, че графитите са изкуство. Най-добрите райтъри кръсто

2011-07-11 14:21:26
Фест 'Urban creatures'  -  20-ма райтъри  рисуваха  графити  в канала до стадион 'Герена' в събота
За мнозина графитите по спирки и кооперации са си чист вандализъм. В съботната сутрин на 9 юли, обаче,  20  райтъри опровергаха това.  Те  за пореден път  доказаха, че графитите са изкуство.

Най-добрите райтъри кръстосаха спрейове и превърнаха канала в столичния жк ‘Хаджи Димитър‘ в същинска джунгла.   Това се случи на Националния фест за графити изкуство Urban Creatures /’Градски твари’/.    Райтърите рисуваха под звуците на реге, метъл и хип-хоп.

Неясните контури постепенно се превръщаха в чудновати форми и оживяваха -  чудовища. кучета, дори герои от популярна интернет-игра...

Организаторите на феста разказват, че от 42-ма мераклии да рисуват, са избрани само 20 - най-добрите.  В съботното утро  на феста, обаче, бяха дошли всички.  Инициативата е подкрепена от Столична община и район ‘Подуяне’.

За  разлика от други подобни събития, Urban creatures  бе посветен само на графити културата. Нямаше скейт демонстрации, нито пък награди.

Най-малкият райтър бе 12-годишният Валентин.  Той започнал отначало със скици, а след това грабнал флакона.  

Най-голямата звезда на феста беше легендата на българското графити общество Ernaste Nasimo.  Той е започнал да се занимава  в рисуване през 90-те, когато тази субкултура тепърва навлизала в България.   А от началото на 2011 година, освен София,  Варна, Ямбол и Попово дават сцена на графити изкуството.

А всеки, който  смята, че графитите са просто драсканици и вандализъм, нека надникне  в канала срещу стадион “Герена’ - тогава ще се убеди, че уличното изкуство има какво да ни покаже, а и да ни каже... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия