И тази година се очакват интересни находки край Созопол

Археолозите вече са запретнали ръкави и се надяват, че и тази година ще има големи изненади при техните разкопки. Този  сезон двете най-чакани археологически находки са мощи на един от учениците на Христос и царски гроб. Екипът археолоз

2011-07-09 23:30:08
И тази година се очакват интересни находки край Созопол
Археолозите вече са запретнали ръкави и се надяват, че и тази година ще има големи изненади при техните разкопки. Този  сезон двете най-чакани археологически находки са мощи на един от учениците на Христос и царски гроб.

Екипът археолози, който  проучва созополската църква ‘Св. Апостоли и 20 000 мъченици’  се надява  да намери рекливарий с тленните останки на един от 12-те апостоли.  За финала ще бъде оставено разкопаването на олтарното  пространство, където основният стълб е запазен изцяло.

Археолозите смятат, че тук  би трябвало да са мощите на някои от апостолите, дори на Св. Андрей Първозвани, който през 55 г. стъпва на созополския бряг заедно със свои ученици и започва да проповядва християнството.

При проучване на терена се установява, че има данни за пластове от времето на  антична Аполония. При разкопките са излезли елементи от храм от VI в.пр.Хр., когато е основан град Аполония.  Именно този храм, както и следите по края на полуострова, навеждат на мисълта, че тук се е намирало свещено място, нещо като акропол на Аполония и неслучайно е останало празно.

Според професор Божидар Димитров, при разкопките ще има достатъчно находки, които
да очертаят храма  и да позволят неговото възстановяване.

Това лято ще продължи и работата на остров Св. Иван, където миналата година
бяха открити мощи на Св. Йоан Предтеча.  Археолозите ще работят и на остров Св. Кирик и Юлита  по разкопаването на крепостните стени на морския град. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия