На 7 юли почитаме великомъченица Неделя

Света великомъченица  Неделя-Кириякия е една от най-тачените от българите светица. През 289 година, по времето на император Диоклетиан, тя била подложена на мъчения и осъдена на посичане.  Преди палачът да изпълни наказанието, обаче,

2011-07-07 13:59:45
На 7 юли  почитаме великомъченица Неделя
Света великомъченица  Неделя-Кириякия е една от най-тачените от българите светица.

През 289 година, по времето на император Диоклетиан, тя била подложена на мъчения и осъдена на посичане.  Преди палачът да изпълни наказанието, обаче, светицата издъхнала с Божието име на уста.

В началото на Второто българско царство, по  време на царуването на Асеневци, светите й мощи са пренесени в  Търново, а по-късно Св. Патриарх Евтимий написва Похвала на светата великомъченица Неделя”.

Според преданията, а и според описаното от  Св. Патриарх Евтимий,  Св. Неделя е родена в Мала Азия  и била дългоочакваното дете, което дошло в отговор на молитвите на родителите й  Доротей и Евсевия. Още в ранно детство тя била възпитана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог.

Това било времето на император Диоклетиан,  време на гонения и жестока разправа с християните. Те били преследвани, затваряни в тъмници, заточавани или насила били карани да се отрекат от вярата си.

Света Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и заточени в град Милетин. Чудното оздравяване на раните й , както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли,  накарали властите да я осъдят на смърт. На лобното й  място,  след молитва, Св. Неделя предала духа си на Бог, преди да бъде изпълнена присъдата на 7 юли 289 година.

Св. Неделя починала на 22 години, но както пише Св. Патриарх Евтимий -  "Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата  й  Господна беше удовлетворена, чистота - доволно голяма, подвизите достатъчни...” Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия