Огромни залежи на редки земни минерали на дъното на  Тихия океан са открили японски учени.

Става въпрос за суровини, които се използват в производството на високотехнологичната електроника, магнитите и батериите.  В момента Китай  се произвеждат 97 процента от тях на световно ниво.

Новите залежи, обаче, се оценяват на около 100 милиарда тона - около 1000 пъти повече от тези на сушата. Ако разработването им се окаже рентабилно, то  доминантната роля на Китай в тази област ще намалее.

Минералите са открити  на дълбочина 3500-6000 метра. Най-голямата им концентрация е  на изток и на запад от Хаваите, източно от Хаити и във Френска Полинезия.

Според учените, само един квадратен километър  от тях ще е достатъчен, за да се осигури ⅕ от настоящото световно потребление.

Доскоро се смяташе, че общите световни залежи на редки земни минерали са още около 110 милиарда тона и,  че  повечето от тях се намират в Китай, Русия и бившите съветски  републики.  А монополът на Китай в производството им безпокои другите страни.  

Миналата година Пекин ограничи износа на такива суровини към Япония заради териториални спорове и страната започна да търси активно други източници - явно с успех.
Автор: Тони