Японци откриха залежи на редки земни минерали на дъното на Тихия океан

Огромни залежи на редки земни минерали на дъното на  Тихия океан са открили японски учени. Става въпрос за суровини, които се използват в производството на високотехнологичната електроника, магнитите и батериите.  В момента Китай &nb

2011-07-06 16:06:25
Японци откриха залежи на  редки земни минерали на дъното на Тихия океан
Огромни залежи на редки земни минерали на дъното на  Тихия океан са открили японски учени.

Става въпрос за суровини, които се използват в производството на високотехнологичната електроника, магнитите и батериите.  В момента Китай  се произвеждат 97 процента от тях на световно ниво.

Новите залежи, обаче, се оценяват на около 100 милиарда тона - около 1000 пъти повече от тези на сушата. Ако разработването им се окаже рентабилно, то  доминантната роля на Китай в тази област ще намалее.

Минералите са открити  на дълбочина 3500-6000 метра. Най-голямата им концентрация е  на изток и на запад от Хаваите, източно от Хаити и във Френска Полинезия.

Според учените, само един квадратен километър  от тях ще е достатъчен, за да се осигури ⅕ от настоящото световно потребление.

Доскоро се смяташе, че общите световни залежи на редки земни минерали са още около 110 милиарда тона и,  че  повечето от тях се намират в Китай, Русия и бившите съветски  републики.  А монополът на Китай в производството им безпокои другите страни.  

Миналата година Пекин ограничи износа на такива суровини към Япония заради териториални спорове и страната започна да търси активно други източници - явно с успех. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия