Защо се пристрастяваме към чипса и пържените картофки?

Американски учени от университета Йешива в Ню Йорк откриха защо се пристрастяваме към чипса и пържените картофки. Досега се считаше, че причината за това се крие в солта. Резултатите от последните изследвания по въпроса обаче сочат, че пристраст

2011-07-06 12:53:54
Защо се пристрастяваме към чипса и пържените картофки?
Американски учени от университета Йешива в Ню Йорк откриха защо се пристрастяваме към чипса и пържените картофки.

Досега се считаше, че причината за това се крие в солта. Резултатите от последните изследвания по въпроса обаче сочат, че пристрастяването към мазните храни се крие в молекула, наречена ендоканабиноид.

Това е молекула, която се произвежда по естествен начин от човешкото тяло. Нейното въздействие се доближава до това на химическите вещества, отговорни за действието на марихуаната.

Досега се считаше, че канабиноиди могат да се произвеждат само в мозъка. Учените обаче опровергаха това твърдение, като доказаха, че тези химични вещества могат да се отделят и в храносмилателната система, подготвяйки я да поеме голямо количество мазна храна.

Това пък, от своя страна, изпраща сигнал до мозъка, който отключва процеса на пристрастяване и ни кара да поглъщаме още и още от вредните чипсове и пържени картофки.

Подобна зависимост между консумацията на определена храна и производството на ендоканабиноиди в храносмилателната система не е открито за блюдата с преобладаващо съдържание на въглехидрати или протеини.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия