Защото кожата ни се набръчква, когато дълго време седим във вода?

Доскоро специалистите бяха на мнение, че пръстите се набръчкват след дълъг престой във вода, защото кожата поема част от нея. Учени от Америка, обаче, достигнаха до друг извод - това е механизъм на оцеляване, който е еволюирал от хиляди години. Вд

2011-07-06 01:13:24
Защото кожата ни се набръчква, когато дълго време седим във вода?
Доскоро специалистите бяха на мнение, че пръстите се набръчкват след дълъг престой във вода, защото кожата поема част от нея. Учени от Америка, обаче, достигнаха до друг извод - това е механизъм на оцеляване, който е еволюирал от хиляди години.

Вдлъбнатините по кожата наподобяват по функции каналите на автомобилна гума. Когато човек хване с ръцете си мокър предмет той не се плъзга и водата се оттича по-добре. Кожата на пръсти, при които нервите са прекъснати, не се набръчква след дълъг престой под вода, което доказва, че това нещо се контролира от нервната система, а не от външни фактори.

Кожата на всички хора се променя по еднакъв начин, образуват се дълги канали, които тръгват от върха на пръстите и нямат връзка помежду си.

Има и учени, които не са съгласни с откритието на американците. Те са на мнение, че това набръчкване е в следствие от реакцията на кръвоносните съдове заради свиващия ефект на топлата вода върху самите тъкани. Тази теория, обаче, не е издържана, защото не става ясно каква е причината кожата да се набръчква и когато е в студена вода.
 






Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия