Некропол и край р. Тимок

България наистина е някакъв феномен.  Където  се копне,  излизат артефакти и то все по-древни и по-древни. Нови разкопки това лято започват  на некропола в село Балей, което се намира на брега на река Тимок, преди вливането

2011-07-03 19:28:14
Некропол и край р. Тимок
България наистина е някакъв феномен.  Където  се копне,  излизат артефакти и то все по-древни и по-древни.

Нови разкопки това лято започват  на некропола в село Балей, което се намира на брега на река Тимок, преди вливането й  в Дунав. Според археолозите, селото е било населено още преди 3600 година.  Описани са  4 селища на 4 хоризонта на едно място, Според специалистите, когато едното се е изчерпвало, след това на негово място е възниквало друго. Хората,   обаче, са имали близка по вид култура. Първото  селище е било наколно, следващото - от тръстика и глина.

Археолозите са попаднали и на основи на пещ и  на различни съдове, подобни на лодки.  Според тях, ‘лодките’ са използвани са печене на риба.

При копаене на яма в двор на къща пък,  собствениците  откриват керамичен съд - урна. По-късно ставя ясно, че  в с. Балей съществува и некропол.  

През лятото на 2010 година  в селото започват разкопки за втори път. Открити са урни и кости на животни около тях.  Някои съдове се намират  на 30 см от повърхността на земята.
Установено е, че  древните са погребвали праха на мъртвите си заедно с храна около урните.  Това било много ранен период - 16-11 в. пр. н.е.  Не са открити писмени знаци.

Някои находки вече са изложени в Историческия музей Конака във Видин, а други се реставрират в художествената академия в София.

Това лято археолозите смятали да търсят знаците на гробовете, които досега не са открити. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия